Estudio del seguimiento nutricional y estado físico de jóvenes esquiadores expertos durante una concentración de entrenamiento

  • M. Mariscal-Arcas Department of Nutrition and Food Science. University of Granada. Granada. Spain.
  • C. Monteagudo Department of Nutrition and Food Science. University of Granada. Granada. Spain.
  • A. Palacin-Arce Department of Nutrition and Food Science. University of Granada. Granada. Spain.
  • J.A. Tur Research Group on Community Nutrition and Oxidative Stress. University of the Balearic Islands. Palma de Mallorca. Spain.
  • M.C. Fernández de Alba Andalusian Centre of Sport Medicine (CAMD). Junta de Andalucía. Spain.
  • F. Olea-Serrano Department of Nutrition and Food Science. University of Granada. Granada. Spain.

Resumen

Follow-up study of diet and nutritional and physical state of young expert Alpine skiers at a training camp
Estudio del seguimiento nutricional y estado físico de jóvenes esquiadores expertos durante una concentración de entrenamiento
 
 
Resumen
Objective. To determine the diet, body composition and physical condition of six young Spanish skiers away from parental control and able to choose their own meals during a training stay at a Chilean ski resort. Methods. A protocol was developed to record diet, physical condition, training activity, and other incidences. Anthropometric measurements were taken weekly following the Spanish Sports Council protocol for the detection of sport talents. Their physical condition was examined every two weeks. Results. The six young Alpine skiers showed a considerably higher protein intake than recommendations and a mean percentage of energy from carbohydrates very close to the recommended percentage. The best predictor of iron status is considered to be the proportion of total protein in the diet. This proportion was considerably below recommendations. The BMI and %fat were negatively correlated with performance in flexibility, sit-ups and balance tests. Conclusions. The body composition of these young sportspeople influenced some physical test results. Despite the absence of parental influence, these children at this training camp freely selected a diet appropriate to their needs.
 
Resumen
Objetivo. Determinar la dieta, la composición corporal y la condición física de seis jóvenes esquiadores españoles, lejos del control paterno y pudiendo elegir su propia comida durante el entrenamiento, alojados en una estación de esquí de Chile. Métodos. Se desarrolló un protocolo para registrar la dieta, la condición física, la actividad y cualquier otra incidencia. Se tomaron medidas antropométricas semanales siguiendo el protocolo español del Consejo Superior de Deportes para la detección de talentos deportivos. La condición física se examinó cada dos semanas. Resultados. Los seis jóvenes esquiadores alpinos mostraron una ingesta de proteínas considerablemente mayor que las recomendaciones y un porcentaje medio de energía procedente de carbohidratos muy cercano al recomendado. Un buen indicador del estado del hierro se considera la proporción de proteína total en la dieta. Esta proporción era considerablemente inferior a las recomendaciones. El IMC y el porcentaje graso se correlacionaron negativamente con los test de flexibilidad, pruebas de equilibrio y abdominales. Conclusiones. La composición corporal de estos jóvenes deportistas influye en los resultados de las pruebas físicas. A pesar de la ausencia de influencia de los padres, estos niños seleccionaron libremente una dieta adecuada a sus necesidades.
Palabras clave
Dieta, Actividad física, Jóvenes esquiadores
Keywords
Diet, Physical activity, Young skiers
Publicado
2018-04-29
Sección
Originales
Página/s
114-20