La suplementación pre-ejercicio con carbohidrato de alta concentración perjudica el rendimiento en el ejercicio de alta intensidad en bicicleta

  • M. V. de Sousa Department of Nutrition. University of Mogi das Cruzes. Mogi das Cruzes, SP. Brazil.
  • L. R. Altimari Group of Study and Research in Neuromuscular System and Exercise (GEPESINE). CEFE. State University of Londrina (UEL). PR, Brazil. Group of Study and Research in Integrative Biology of Exercise (GEPEBIEX). Department of Physical Education. CCS. Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), RN. Brazil.
  • A. H. Okano Group of Study and Research in Neuromuscular System and Exercise (GEPESINE). CEFE. State University of Londrina (UEL). PR, Brazil. Group of Study and Research in Integrative Biology of Exercise (GEPEBIEX). Department of Physical Education. CCS. Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), RN. Brazil.
  • C. F. Coelho Faculty of Physical Education. Federal University of Mato Grosso (UFMT), MT. Brazil.
  • J. M. Altimari Faculty of Physical Education. State University of Campinas (UNICAMP). Campinas, SP. Brazil.
  • O. Teixeira Department of Physical Education. Catholic University of Brasilia (UCB). Brasilia, DF. Brazil.
  • H. G. Simões Department of Physical Education. Catholic University of Brasilia (UCB). Brasilia, DF. Brazil.
  • R. C. Burini Center of Metabolism in Exercise and Nutrition (CeMENutri). School of Medicine. Paulista State University (UNESP). Botucatu, SP. Brazil.
  • E. S. Cyrino Group of Study and Research in Neuromuscular System and Exercise (GEPESINE). CEFE. State University of Londrina (UEL). PR, Brazil. Group of Study and Research in Integrative Biology of Exercise (GEPEBIEX). Department of Physical Education. CCS. Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), RN. Brazil.

Resumen

Pre-exercise high concentration carbohydrate supplementation impairs the performance on high intensity cycling exercise
La suplementación pre-ejercicio con carbohidrato de alta concentración perjudica el rendimiento en el ejercicio de alta intensidad en bicicleta
 
 
Resumen
Objectives. To evaluate the effects of pre-exercise high concentration carbohydrate supplementation on performance, cardiovascular, metabolic and hormonal responses during high intensity cycling exercise. Method. Seven male cyclists (28.7 ± 5.4 years; 65.2 ± 4.7 kg body weight), who performed two continuous exercise trials under placebo (PLA) or carbohydrate (CHO) ingestion at a work rate of 80% VO2max until exhaustion, participated in the study. The cyclists received 5 ml.kg-1 of a maltodextrin solution diluted at a concentration of 10% (CHO) or placebo (PLA) at 60, 45 and 30 min pre-exercise. Results. A 5.4% reduction in the time to exhaustion was observed in the CHO trial compared to the PLA trial. In both trials, glucose and lactate levels were higher in the post-trial condition compared to pre-exercise values (p < 0.05). Free fatty acid levels were lower in the CHO group than in the PLA group both before and after the trial (p < 0.05). Insulinemia was higher during the pre-trial in the CHO group (42.7 ± 3.6 μU.ml-1) compared to the PLA condition (11.8 ± 3.3 μU.ml-1) (p < 0.05), and even decreased to 23.8 ± 5.1 μU.ml-1 during exercise after CHO intake (p < 0.05). No significant differences in plasma cortisol were observed between the two trials (p > 0.05). Conclusions. Pre-exercise high concentration CHO supplementation resulted in impaired performance in high intensity cycling exercise and decreased free fatty acid levels.
 
Resumen
Objetivos. Evaluar los efectos de la suplementación pre-ejercicio de hidratos de carbono de alta concentración en el rendimiento y respuestas cardiovasculares, metabólicas y hormonales durante el ejercicio de alta intensidad en bicicleta. Método. Participaron en el estudio siete ciclistas varones (28,7 ± 5,4 años; 65,2 ± 4,7 kg de peso corporal), que realizaron dos ensayos con placebo (PLA) e hidratos de carbono (CHO), con ejercicio continuo en un ritmo de trabajo del 80% del VO2máx, hasta el agotamiento. Los ciclistas recibieron 5 ml.kg-1 de una solución diluida de maltodextrina en una concentración de 10% (CHO) o placebo (PLA) a los 60, 45 y 30 minutos antes del ejercicio. Resultados. Se observó una reducción de 5,4% en el tiempo hasta el agotamiento en el ensayo de CHO en comparación con el grupo PLA. En ambos ensayos, la glucosa y los niveles de lactato fueron mayores en el estado posterior al ejercicio en comparación con los valores previos (p < 0,05). Los niveles de ácidos grasos libres fueron menores en el grupo CHO que en el grupo PLA tanto antes como después del ejercicio (p < 0,05). La insulinemia fue mayor en la condición pre-ejercicio en el grupo CHO (42,7 ± 3,6 μU.ml-1) en comparación con el grupo PLA (11,8 ± 3,3 μU.ml-1) (p < 0,05), y disminuyó hacia 23,8 ± 5,1 μU.ml-1 durante el ejercicio, después de la ingesta de CHO (p < 0,05). No hubo diferencias significativas en el cortisol plasmático entre los dos ensayos (p > 0,05). Conclusiones. La suplementación pre-ejercicio con CHO de alta concentración resulta en un menor rendimiento en ejercicio de alta intensidad en bicicleta y en una disminución de los niveles de ácidos grasos libres.
Keywords
Suplementación de carbohidratos, Respuestas hormonales, Ejercicios de alta intensidad, Rendimiento, Ciclistas
Palabras clave
Carbohydrate supplementation, Hormonal responses, High intensity exercise, Performance, Cyclists
Publicado
2018-04-30
Sección
Originales
Página/s
133-7